2006.02.26. Könyvajánló

Roland írta,
20 óra 38 perckor,
Médiaszemle témakörben.
Aki mélyebben érdeklődik a MotoGP koronázatlan királyának életpályája iránt, annak lebilincselő olvasmány lehet a Valentino Rossi - Portrait of a MotoGenius című kiadvány. A 160 oldalas, album méretű (24x29 cm) könyvet mi pár hete rendeltük be az Amazon.com-ról (persze a kiszállítás a magyar postának köszönhetően eléggé döcögősre sikerült). A kötet mintegy 250 darab (itt-ott tényleg meseszép) fénykép segítségével kalauzolja végig az olvasót a géniusz pályájának főbb állomásain. Inkább fotóalbum ez, mintsem igazi könyv, persze azért szöveges részek is vannak benne jócskán.

A már két évtizede motorversenyzésről publikáló (korábban Man szigeti TT bajnok) Mat Oxley sok apró háttérsztorival és magyarázattal segíti a fontosabb események értelmezését (megtudhatjuk például, hogy miért öltöztek be Rossiék rabruhába a 2003-as cseh GP idején, vagy hogy miért jelentett fityiszt a mosóporos sisak Gibernau és a Honda számára).


Engem leginkább az a rész kötött le, amely a kis Vale fejlődését és első sikereit mutatja be a minimotorozástól kezdve, a 94-es olasz Sport Production bajnokságon át (ahol egy Cagiva Mito 125 nyergében hozta el a fődíjat) egészen az 1996-os vb debütálásig. Természetesen a fontosabb grand prix állomásokról is olvashatunk a különböző fejezetekben (125, 250, 500, MotoGP).

A könyvben külön részek mutatják be a Hondás és a Yamahás éveket, van egy rövid összefoglaló a korábban vb-menő papa (Graziano Rossi) eredményeiről, valamint Vale magánéletéről is. Persze a motorok (NSR 500, RC 211V, YZR-M1) és a rajtuk lévő ábrák ismertetése sem maradhatott el. A kiadvány végén a riválisok nyilatkozatairól, Rossi nagyobb buktáiról, a lehetséges autós karrierről, motoros legendákról és Rossi statisztikáiról olvashatunk.

Az angol nyelvű könyv Rossi rajongóknak szerintem kötelező darab, de érdekes olvasmány lehet a kevésbé sportos lelkületű motorosok számára is.Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandód van...

Tagként kell belépned ahhoz, hogy hozzászólhass a bloghoz.