2007.03.12. Go Live!

Roland írta,
14 óra 35 perckor,
Blog témakörben.
A Milestone.hu rendszeres látogatói minden bizonnyal szomorúan konstatálták, hogy az utóbbi időben komoly problémák voltak a honlap megjelenítésével. Mára a helyzet stabilizálódni látszik. Hosszú és száraz technikai leírás következik.

Ez a blog korábban a Freeweb égisze alatt működött. A Freeweb ingyen tárterületet biztosít a regisztrált felhasználók számára, bizonyos megkötések mellett (pl. a honlapokon ott éktelenkedik egy reklámcsík, vagy pop-up ablak, amelyet pár ezer forint ellenében el lehet tüntetni). A Milestone.hu domain be volt linkelve ehhez a tárterülethez - így éltünk mi együtt boldogan. Akkoriban ez a honlap még teljesen statikus volt, én Dreamweaver-ben műtöttem a html-kódot. Ebben az időben a Freeweb szolgáltatást még az SWI Kft. kezelte.

A Freeweb már korábban is kínált PHP és MySQL futtatási lehetőségeket a felhasználóknak, azonban én ezt nem használtam ki. Egészen addig, amíg - jócskán lemaradva a kortársaktól - felraktam egy tartalomkezelő motort (CMS-t) a tárhelyemre. Ez azért kellett, hogy nekem a frissítés egyszerűbb, az olvasóknak a kezelés, böngészés könnyebb legyen. A dinamikus blog beindítása nagy meló volt, mert (i) sosem konfiguráltam még ilyen CMS-t korábban, (ii) új, CSS alapú külsőt készítettem a honlaphoz, (iii) a régi bejegyzéseket linkekkel, képekkel, mindennel együtt kézzel kellett átültetni az új blogba.

Sikerült a manőver, aminek eredményeként létrejött egy egész jól használható motoros weblog. Pár PHP funkció (mint például az üzenetküldés) a Freeweb szigorításai miatt nem működött, de azért egészen elégedett voltam. Voltak néha karbantartások, leállások, de ingyenes szolgáltatás révén ezt könnyedén el tudtam fogadni.

Időközben a Freeweb átkerült az SWI Kft-től az Interware ZRt-hez. Az átállásból nem sokat éreztem meg, a feketeleves csak ezután jött. Egyszer létrehoztam egy könyvtárat a tárhelyen, amelyből (egy rosszul kiadott CHMOD parancs után) véletlenül kizártam magam. Ezt a könyvtárat csak hosszas levelezgetés, telefonálgatás, majd végül személyes ügyintézés útján voltak hajlandóak letörölni.

Aztán valamikor idén január-február környékén hívta fel a figyelmemet a Totalbike-os Cat, hogy a neki küldött Milestone.hu linkek nem működnek. Megnéztem, és tényleg. Később a helyzet csak rosszabbodott. Mindenféle SQL-, és egyéb (átirányítással kapcsolatos) hibaüzenetek jelentek meg a böngészőkben, amelyre a szolgáltató sem tudta a magyarázatot. Számos levél és még több telefonálgatás után feladtam a küzdelmet. A Milestone.hu olvasók türelmével játszani öngyilkosság, ezért inkább más irányba indultam el.

Szombat délután átraktam az egész hóbelevancot az Extrára. Tárhelyet regisztráltam, SQL adatbázist nyitottam, CMS-t telepítettem és konfiguráltam, áttöltöttem régi anyagokat az új adatbázisba, több száz mega képet, zenét és videót húztam le és toltam fel onnan-ide. Persze át kellett nézni a bejegyzéseket is, hogy az abszolút hivatkozások a régebbi postokban ne okozzanak galibát. Mára mindez sikeresen befejeződött, működik a rendszer. Egy dolog még hiányzik: a Milestone.hu domain (ha minden igaz) még pár napig a Freeweb-es tárhelyre mutat, nem ide, az Extrára. Ezért a DNS-ek frissüléséig egy automatikus átirányítást helyeztem el a Freeweb-re ("Még pár nap, és helyreáll a rend..."). Ha minden oké lesz, akkor a Milestone.hu bepötyögése után egyből ez a honlap fog megjelenni a böngészőben.

Az Interware dilettantizmusa nekem másfél nap szabadidőmbe került. Talán mert ingyenes a szolgáltatás, talán mert nem közvetlenül az Interware végzi a Freeweb üzemeltetést, sajnos tudomásul kell vennünk, hogy nincs elfogadható színvonalú support a Freeweb szolgáltatáshoz ilyen problémák esetére. Az "ingyen szolgáltatáshoz nem jár támogatás" gondolatot egyébként az egyik ügyfélszolgálatos kollégától hallottam. További veszteség még, hogy a keresőmotorok betanulásáig csak a hűséges Milestone.hu olvasók tudnak ellátogatni az oldalra. De talán ezzel egy non-profit weblog esetében együtt lehet élni...

Ha valamilyen technikai probléma van, tessék üzenni nekem.Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandód van...

Tagként kell belépned ahhoz, hogy hozzászólhass a bloghoz.