Roland Ă­rta,
12 Ăłra 27 perckor,
Ring témakörben.
Ha valamilyen oknál fogva meg szeretnénk mozgóképen örökíteni a gyorsasági motoros VB futamait, a megoldás sokkal közelebb van, mint gondolnánk. Persze fel lehet venni az Eurosporton sugárzott felvételeket is Várhegyi kommentjeivel és az öreganyós Suzuki reklámokkal egyetemben (akár VHS-re, akár DVD-re), én azonban most nem erre gondolok. A sokkal több használható információt tartalmazó, autentikus MotoGP felvételeket ajánlom inkább az angolul értõ rajongók figyelmébe.

Ahhoz, hogy ezeket a videókat a házi videó-archívumunk szerves részévé tegyük, három dologra lesz szükségünk:

1. Fizessünk elõ a motogp.com egyik csomagjára. Én a "2007 Premium" kategóriát ajánlom, mert ezzel elérhetõvé válik a teljes videó-archívum, élõben nézhetõek a futamok, van live-timing, stb. Új elõfizetõk részére a csomag 56 eurót kóstál egy évre, amely összeget - árérzékenységtõl függõen - érdemes lehet mondjuk több embernek (családtagoknak, haveroknak, stb.) összedobni.

2. Ha megvettük a csomagot, akkor mûködõ internetkapcsolat esetén azonnal élvezhetjük a honlapon lévõ, egyébként rendkívül gazdag tartalmat. De mi van akkor, ha ezeket a felvételeket szeretnénk lementeni is, mert például egy hideg téli estén újra át szeretnénk élni a szezon legemlékezetesebb jeleneteit? A videófájlok pontos elérhetõségének kifigyeléséhez szükségünk lesz az URL Snooper nevû programra. Ez az ingyenes szoftver egy listába összegyûjti a böngészõprogram által látogatott honlapok linkjeit. Ergo, ha a motogp.com oldalon rákattintunk egy video stream-re, akkor az URL Snooper tudni fogja, hogy az a videó-tartalom milyen címen (URL-en) érhetõ el.

3. Ha már tudjuk a lementeni kívánt videó-folyam pontos címét, nincs más dolgunk, mint a Windows Media Recorder nevû (sajnos nem ingyenes) programmal lecsalogatni a szerverrõl a vinyóra az információt. Szerencsés esetben az URL Snooper kihagyható a folyamatból (ilyenkor a WM Recorder már közvetlenül érzékeli, hogy mit szeretnénk lementeni). A folyamat produktuma (egy teljes futam esetében) nem lesz más, mint egy párszáz megás WMV fájl valahol a merevlemezen. Ami átnevezve, CD-re kiírva már bárhol megnézhetõ.

A lementett videók képminõsége egész jónak mondható: számítógépen nézve eredeti méretben abszolút jól, teljes képernyõn még éppen élvezhetõ. Ha ennél többre vágyunk, vegyünk drágább elõfizetést, és a MotoGP futamokat broadcast-közeli minõségben élvezhetjük.Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandód van...

Tagként kell belépned ahhoz, hogy hozzászólhass a bloghoz.