Roland írta,
18 óra 12 perckor,
Médiaszemle témakörben.
Egy NAPI Online cikk margójára:

"A jegybank döntése alapján 2008. március elsejétől a készpénzforgalomból eltűnnek az egy- és kétforintos érmék. [...] A kivonásnál a kormány jogszabályban is rögzítené a kerekítési szabályokat: eszerint 0,01-2,49 forint közötti árakat lefelé nulla forintra, míg a 2,5 forintos vagy annál nagyobb összegre végződő számokat öt forintra kell kerekíteni - ahogy azt a józan ész is diktálná. A szabályok szerint a számlákon továbbra is az eredeti összeg szerepel, vagyis a kerekítést "fejben" kell elvégezni. Erre azért van szükség, mert becslések szerint a pénztárgépek lecserélése, illetve a szoftverfrissítések - amelyekkel elvégeznék a kerekítést - 25 milliárd forintba kerülnének, a Magyar Posta számításai szerint pedig évi 500 millió forint többletköltséget jelentene, ha a kerekítést még bizonylatolni is kellene. Az engedékenységgel mindez megspórolható."

Szerencsére ez a jogszabályváltozás most nem érint szakmai szempontból, ezúttal csupán kívülállóként figyelem az érmék kivonása miatt a gazdasági társaságok könyvelési, pénzügyi, back office, stb. részlegein keletkező végeláthatatlan szívást.

"A kerekítési szabály bevezetése elvileg nem hoz jelentős pluszbevételt vagy veszteséget a kereskedőknek és szolgáltatóknak. Az így keletkezett többlet egyéb bevételként vagy ráfordításként számolható el a jelenlegi szabályok szerint, így nem kell utána áfát fizetni."

Elvileg. Persze kis szoftveres rásegítéssel nem lesz nehéz a társaságoknak úgy számlázniuk, hogy a kerekítésből befolyó egyenleg pozitív legyen. Olyan ez, mint amikor a benzinkutak - elvileg OMH hitelesített - kútoszlopai egy picit mindig kevesebb litert töltenek ki, mint amennyit mi látunk a kijelzőn. Minimális veszteség az egyénnek, tisztes summa a szolgáltatónak.

"A sárga csekkes forgalomban továbbra is a pontos összeget kell feltüntetni, a kerekítést a postán végzik majd el, így az esetleges bevétel vagy veszteség a postánál csapódik le, akárcsak a kifizetésekkor. A törvénytervezet a készpénzes fizetéseknél teszi kötelezővé a kerekítést, ugyanakkor azt nem zárja ki bankkártyás fizetésnél sem, ám ez esetben a banki bizonylaton már fel kell tüntetni a kerekítést."

Mondom én, hogy végeláthatatlan szívás...Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandód van...

Tagként kell belépned ahhoz, hogy hozzászólhass a bloghoz.