2003.12.22. Mi az az RSS Feed?

Roland Ă­rta,
15 Ăłra 15 perckor,
Blog témakörben.
Az RSS Feed (vagy röviden RSS) technológia lehetõvé teszi számunkra, hogy az általunk kiválasztott weboldalakon megjelenõ hírekrõl, bejegyzésekrõl egy hírolvasó program segítségével azonnal értesüljünk.

A technológia elõnye, hogy nem kell rendszeresen végiglátogatni a számunkra fontos internetes oldalakat frissítések után kutatva, hiszen a hírolvasó program ezt elvégzi helyettünk, és azonnal jelez, ha az adott oldalon új tartalom jelent meg.

Két fontos dologra van tehát szükségünk, hogy élvezhessük az RSS elõnyeit:
  • HĂ­rolvasĂł program. Sokan a Google Reader nevĂ» szolgáltatást használják, ez minden gmail postafiĂłk mellĂ© jár, használata ingyenes. Én szemĂ©ly szerint Mozilla Thunderbird felhasználĂł vagyok. Persze rengeteg egyĂ©b megoldás lĂ©tezik a piacon. Ha kiválasztottuk a számunkra szimpatikus hĂ­rolvasĂłt, mĂ©g be kell állĂ­tanunk, hogy a program mely RSS csatornákat figyelje.
  • RSS csatornák. Ezeken keresztĂĽl tudja lehĂ­vni a hĂ­rolvasĂł program az adott weboldal adott rovatának frissĂ­tĂ©seit. Bizony, a nagyobb hĂ­rportálok rovatonkĂ©nt kĂĽlön csatornákat kĂ­nálnak az olvasĂłknak, pĂ©ldául egyet a gazdasági hĂ­reknek, egyet a belföldi hĂ­reknek, egyet a bulvárhĂ­reknek, stb. Ezeket az RSS csatornákat leggyakrabban sárga ikonokkal jelölik.
Miután a hírolvasó programba bemásoltuk a kiválasztott RSS csatornák linkjeit, nincs más dolgunk, mint hátradõlni, és bizonyos idõközönként rányomni a frissítés gombra, újabb hírek után kutatva. A megjelenõ lista elemeit a hírolvasó programban is el tudjuk olvasni, de lehetõségünk van az adott weboldal azonnali megnyitására is.

A Milestone.hu weblogon az alábbi két RSS csatorna mûködik:
  • RSS Feed a bejegyzĂ©sekhez. Ezen keresztĂĽl Ă©rtelemszerĂ»en a legĂşjabb bejegyzĂ©sekrõl Ă©rtesĂĽlhetĂĽnk. Használatához az alábbi cĂ­met kell a hĂ­rolvasĂłba másolni: http://href.hu/x/6qeb
  • RSS Feed a hozzászĂłlásokhoz. Ezen keresztĂĽl az olvasĂłk által a blogra Ă­rt kommentekrõl szerezhetĂĽnk tudomást. Használatához az alábbi cĂ­met kell a hĂ­rolvasĂłba másolni: http://href.hu/x/6qea
Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandód van...

Tagként kell belépned ahhoz, hogy hozzászólhass a bloghoz.