Roland írta,
8 óra 22 perckor,
Lekváros bukta témakörben.
Az alábbi hajmeresztő történet a powerbikes.hu weboldalról származik. Tanulságos olvasmány a megfelelő védőöltözet fontosságáról és a modern orvostudomány lenyűgöző mivoltáról. Sajnos a bokára vonatkozó latin kifejezések, az Árpád kórházi viszonyok és a beszűkült bokamozgás valahonnan számomra is ismerősek voltak.

Figyelem! A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas képeket tartalmaz. Megtekintés csak saját felelősségre!


2001. augusztus 2., kb. este 8 óra...

Lepencétől visszafelé nem sokkal, egy balosban történt. Kiengedtem egészen a szélére. Előző napokban eshetett, és valószínűleg egy kis sáros föld volt az út szélén, mert egy szemvillanás alatt elcsúszott az első kerék. Semmit sem tudtam tenni, meg még gyakorlatlan is voltam az RR-rel. A gép kicsúszott a fűre, nekem maradt az aszfalt. Pattantam kettőt, meg csúsztam is, de a bőrdzseki, sisak (Dainese, X-901) állták a sarat. Csak a farmer, meg a sportcipő nem. Aminek komoly következményei lettek. Dehát akinek ennyi esze van, hogy RR-en sportcipőben száguldozik... Az eredmény: nyílt bokaficam, darabos talus törés. A jobb bokám szabályosan letört tőből. A mentősök mikor kiértek, kb. 10 percig tanakodtak, hogyan rakjanak be a kocsiba. Vákuumágy, ideiglenes rögzítés, és ahogy beértünk a városba elmartam a nitrogén-oxidulos álarcot. Rázott a kocsi rendesen. Köszönjük Demszky úr, az utak remekek Budapesten! Irány az Árpád kórház...

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

A bokám széttört rendesen, a külső artéria elszakadt. Az ízületek és az ízületi készülékek a lepencei úton maradtak. Mivel az Árpád kórház akkor ügyeletes volt, várnom kellett egy keveset. A takarító néni, aki akkor éppen ügyeletes volt, mikor körbeért a folyosón, mindig zsörtölődött mellettem, hogy mekkora vértócsát kell feltakarítania. Aztán hajnali kettő tájban bekerültem a műtőbe. Ahol Dr. Bleuer Dr. Gergely Péter felügyelete mellett helyrerakta a szétesett ízületet és rögzítette egy külső fixateurrel (köszönet fáradtságos munkájukért). Spinál érzéstelenítés mellett (injekció a gerincbe). Az aneszteziológust én tartottam szóval, hogy el ne aludjon. Már több, mint 24 órát volt talpon. Mikor kitoltak a műtőből, már pirkadt...

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Közben a "háttérben" ment a tanakodás, hogy mi legyen. Akkor még nem tudtam, hogy a tét a lábfejem. Amputáció, vagy sem. A lágyrészhiány túl nagy ahhoz, hogy a szövetek maguktól betöltsék, a befertőződésnek pedig nagy a veszélye. Szekeres doktor "lobby"-jának köszönhetően végül is arra az elhatározásra jutottak, hogy a lágyrészhiányt érnyeles lebenytranszplantációval pótolják és eltekintenek az egyszerűbb amputációtól. Ehhez készültek az angiográfiás képek, melyek az ereket térképezték fel. Mivel a láb elülső részén futó érpár fejletlenségét mutatta ki a vizsgálat és egyébként is roncsoltak voltak azok a szövetek, maradt a szabad-lebeny transzplantáció. Vagyis valahonnan ki kell venni egy izomlebenyt, és azzal pótolni a lágyrészhiányt úgy, hogy a lebeny "érnyeleit" (egy vénát, egy artériát) a még működő, a belbokánál futó érpárhoz varrják.

Ezt a fajta bokarekonstrukciót a következő urak találták ki: Rockwell B. W., Cheng C. A., Lister G. D. (The calcaneal subtendinous space for passage of the pedicle in free flap reconstruction of lateral ankle defects - Plast Reconstr Surg 101 (2): 442-4, 1998 - Az érnyél átvezetése az Achilles ín alatt).

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

A műtét elve. Az első ábrán oldalról látható a bokavilla, az Achilles ín alatti csatornával, ahol az erek át lesznek vezetve a belbokánál futó ép érpárhoz. A 2. ábrán már a helyén lévő lebeny és a "bekötött" erek látszanak. A lágyrészhiányt pedig kitölti az izomlebeny. Így ránézésre nem is olyan bonyolult, igaz? A műtét 13 órás volt, két teljes műtős személyzetet, két aneszteziológust, mikrosebészt és plasztikai sebészt igényelt. Közben vért is kaptam, mert a seb nagyon vérzett és állandóan "porszívózni" kellett az üreget.

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

A műtét előkészítése: először is egy epidurál gerinckatéter felhelyezése (még előző nap), amin kapom a Bucaint (érzéstelenítő), a hosszú műtétre való tekintettel nem akartak altatni. A szokásos fertőtlenítés, Betadinos mosdatás (attól olyan "szép" barna a lábam). Aztán leföldeltek (komolyan), hogy az elektromos kés nehogy megrázzon. Ezzel a fajta késsel a szike helyett, sokkal kevésbé roncsolódik a sebszél, vagyis szebben gyógyul utána.

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

A műtét a belboka ereinek feltárásával és preparálásával kezdődött, hogy a kivett gracilis lebeny fogadására kész legyenek. Jól látszik az artéria és a véna, amihez majd a szabad érnyelek csatlakoznak.

Ezután a jobb comb belső részét lágyéktól térdig fölvágták, majd megkezdték a gracilis lebeny kioperálását. A két műveletet összehangolva egyszerre csinálták, hogy a lebeny készen álljon a becsatlakoztatásra, mire az erek ki vannak preparálva. Eközben a sérült helyet "kitakarították", a sérült, elhalt részeket eltávolították a sebből.

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Megszabadítanak a "lovaglóizmomtól" (gracilis). A mozgató és érző idegeket átvágják, a fő artériát és a fő vénát preparálják. Ezek alkotják majd az "érnyelet", amit a belbokánál előkészített artériához és vénához varrnak.

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Tulajdonképpen ez a műtét oroszlánrésze. Ellipszis alakú lyukat vágnak az artérián és a vénán, majd ezekbe a lyukakba "becsatlakoztatják" a gracilis lebeny érnyeleit. A csatlakozásokat körbe 8(!) öltéssel varrták meg. Természetesen mikroszkóp alatt, nagyon finom mozdulatokkal. A mikrosebészeti részt és az egész műtét levezénylését Dr. Gál András végezte. Köszönet érte. ő végigállta a 13 órát, végig ott volt a műtét ideje alatt.

A belbokánál szépen látszanak az összevarrt "csővezetékek". A gracilis lebeny "kicsit" túlméretes a lágyrészhiányban, de mozgás hiányában később atrofizálódik. Szerepe a lágyrész kitöltése és a talus vérrel való ellátása.

Ezután jött egy kis olyan rész, amire nem szívesen emlékszem vissza. A bal combról bőrvétel a lebeny betakarásához. Mivel ekkor már nagyon kimerült voltam a műtéttől és a vérveszteségtől, egy kis nyugtatót is nyomtak az infúzióba, hogy pihenjek egy kicsit. Így nem vettem észre, hogy a Bucain hatása múlóban van és nem tudtam szólni az újabb adagért. Iszonyú fájdalomra ébredtem, azt hiszem fel is üvöltöttem kínomban. Nyúzták a bőrt a bal combomról. Elkezdődött a kapkodás, hogy mi legyen, mert az újabb adag Bucain 10 perc, míg hatni kezd, közben iszonyúan vérzett a már megkezdett rész. Mondtam, hogy folytassák, kibírom. Kaptam egy hidegvizes törlőt a homlokomra, géztekercset a számba, hogy ne harapjam el a nyelvem, és folytatták. Most már van némi sejtésem arról, mit kellett kiállnia azoknak, akik az inkvizíció karmai közé kerültek. Engem is elevenen nyúztak. Nagyon fájt. Másnap olyan fájdalmaim voltak, hogy nem ismertem meg reggel a barátnőmet, mikor bejött hozzám. Egy hétig négyórás ciklusokban éltem, négyóránként kaptam Bucaint a gerinckatéterbe. Másfél óráig hatott. Akkor aludtam. Aztán kínszenvedés a következő adagig. A morfint visszautasítottam. Azt gondoltam, vagyok olyan kemény, hogy kibírom. Kibírtam.

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Két héttel később kiderült, hogy még hiányzik egy kis bőr. Egy kétórás műtéttel ezt Dr. Gál András pótolta. Helyi érzéstelenítéssel. Ez már nem volt olyan vészes, de kellemes sem. Két hónappal később készült egy CT felvételsorozat a bokámról, ezen a képen jól látszik a talus törése és sajnos a porózus szerkezete. Ekkor még kétséges volt, hogy életben marad-e az ugrócsont és fogok-e tudni járni.

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Ezek a felvételek már a külső fixateur eltávolítása után készültek. Először csak két bottal, később eggyel, majd bot nélkül járni tanultam az Árpád kórházban, Vígné Gabriella gyógytornász segítségével.

Az eredmény: beszűkült bokamozgás előre-hátra, oldalirányba szinte semmi. Tavaszra megtanultam járni, igaz eléggé bicegve. Ma már szinte észre sem venni a járásomon, hogy a jobb bokám tropa. Csak ha valaki odafigyel rá, vagy ha már fáradt és beduzzadt. Az időjárásra azóta is érzékeny, főleg az esős időre. Futni, ugrani nem tudok. De tudok járni! És 2002. tavaszán már a Hungaroringen róttam a köröket a Hondával. Ezért ezer köszönet az Árpád kórház baleseti sebészetének, orvosainak, ápolónőinek!

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

Nézd meg nagyban is!
Forrás: powerbikes.hu

És mindezt azért, mert nem volt rajtam teljes motoros öltözék!!!!! Soha ne üljetek fel a motorra enélkül! Én még azt mondhatom, hogy szerencsés voltam, és olcsón megúsztam...Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandód van...

Tagként kell belépned ahhoz, hogy hozzászólhass a bloghoz.